Naar de wijnen van ghyslain

domaine brigand

De Pechvogel.

Het zal je maar gebeuren, van geboorte ben je een begenadigd wijnmaker, met speciale affiniteit voor het maken van champagne. Je bent zoon van huize Brigand en het domein waar je vader je alle kneepjes van het vak heeft geleerd ligt welgeteld 25 kilometer ten zuiden van de officiële champagnestreek. Balen. Want je weet: met deze kwaliteit ‘kop ik menig champagne van de tafel’. Alleen meet ik me zelden met mijn duurdere broers, want die kijken neer op iets wat Crémant de Bourgogne heet, dus op die tafel kom ik niet terecht. Wíj doen het elk jaar wel, voor de gein.

Bij de super of collega-wijnhandel kopen we een  willekeurige champagne van plusminus twee keer de prijs van onze Crémant. En dan blind proeven. Nog nooit heeft een champagne het gewonnen. De Crémant van Brigand is een bijzonder integer gemaakte 50 % chardonnay, 50 % pinot noir champagne-maar-het-mag-niet-zo-heten, goed in het fruit, appel, perzik, licht getoast en met een zachte mousse. Althans, zo zou een serieus wijntijdschrift het omschrijven.

En wij denken: niet balen voor de oplettende liefhebber die niet om een naam geeft.

Die drinkt bij de oliebollen Crémant de Bourgogne van domaine Brigand.

Naar de site van: Brigand