Naar de wijnen van emidio

emidio pepe

Er zijn van die wijnmakers die iconisch zijn en dan is er een rare periode van voordat je ze kende. Hoe zat  ’t dan met alle referenties voor die tijd? Waren die anders, minder, deden ze er toe überhaupt? Stefano Bellotti noemde hem ooit eens, Pepe, ken je Pepe niet? En ik moest bekennen van niet. Pepe wie?  Tot je een keertje een fles kan proeven en vanaf dat moment is er weer een top beklommen die alle toppen tot dan toe in de schaduw stelt. We gingen langs, Vleck en zijn gezin. Uitgenodigd op de 83e verjaardag van Emidio. Inmiddels deden dochters en kleindochters wat hij in de grondverf had gezet 50 jaar geleden. Het project de appellatie Montepulciano d’Abruzzo op de kaart zetten. Bulkwijn van oudsher, maar volgens Emidio kan je zeker grootse wijn van maken van de lokale druivensoort. Vijftig jaar later is Pepe wereldberoemd en staan zijn wijnen op elke kaart die er toe doet. Zijn kelder , zie foto’s, is een fenomeen. Duizenden flessen liggen in een soort militaire slagorde te wachten op een koper. Tientallen jaargangen die decennia teruggaan. En mocht er besteld worden dan wordt grootmoeder opgebeld. En wat gaat zij dan doen? Zij opent dan elke fles en giet die met de hand over op in een nieuwe. Verse kurk erop en richting restaurant of importeur. Fles voor fles gecontroleerd én gedecanteerd. Omdat er geen enkele zuurstofuitwisseling heeft plaatsgehad op beton met glascoating en op fles. En dan kan zo’n wijn wel wat lucht gebruiken. En dit is dan de oplossing. Geniaal? Ja, onnavolgbaar. Wijnen van een niet te beschrijven diepgang.

Naar de site van Emidio Pepe