Naar de wijnen van Julien

julien sunier

De jonge hond.

Even een kleine introductie Vin Naturel in de Beaujolais. Er waren eens vier gekken, zo’n dertig jaar geleden, die het lef hadden om wijnen te maken zonder hier sulfieten en andere chemicalien/trucjes aan toe te voegen.Deze vier zijn inmiddels mannen op leeftijd: sterker nog, de Godfather van ‘de beweging Vin Naturel’, Marcel Lapierre, is niet meer onder ons. Marcel Lapierre, Yvon Metras, Jean Folliard en Guy Breton. Nu werken we bij Vleck met Lapierre, Metras, Château Cambon, ook bekend van de Nouveau en van de vrouw van Lapierre, en Christophe Pacalet, een neef van Lapierre. en we ‘doen’ dus alle relevante cru’s uit de Beaujolais te weten: Morgon, Fleurie, Côtes de Brouilly, Chiroubles, Moulin-à-Vent, Chénas. Van de beste wijnmakers. En dan de vraag: ‘waarom er nog iemand naast zetten’? Het antwoord is u raadt het al Julien Sunier. Vleck begint alleen aan doublures als er een jonge gast opduikt die boven alle twijfel verheven zich mag meten met de grootsten uit zijn streek. Grotere grootheden dan Lapierre en Metras bestaan niet in onze wereld. Maar Sunier komt. Hij bouwde een cave op de Col de Truge, de hoogste berg van de Beaujolais, om er voor te zorgen dat zijn wijn meer frisheid en elegantie krijgen dan zijn lager gelegen voorgangers. Hij liep stage bij Metras. Hij verbouwd al 12 jaar bio-dynamisch of biologisch. En hij gaat zijn eigen weg. Alle keren dat ik zijn wijn proefde op beurzen ging hij weer op de short-list: snel bezoeken, want er bleven nog wel wat vragen over. Na het bezoekje zijn die uit de weg: het zijn gemaskeerde Bourgogne-wijnen, hij wil het zo. Wij laten het zo en zijn met hem begonnen omdat hij met z’n 32 jaar nog veel plezier kan geven. Bijzonder, een nieuwe Beaujolais: niet omdat ‘ie nieuw is, maar omdat ‘ie zo goed is.

 

Naar de site van Sunier voor meer informatie.